sobota 6. února 2010

Žukův preventivní plán na úder proti německým silám z května 1941

Po vítězstvích Německa na Balkáně si i sovětští velitelé uvědomovali možnost úderu německých sil na sovětské území. Proto se snažili někteří o možnosti obrany vůči německé agresi. Nejodvážnější z nich byl plán velitele Žukova o přímém útoku na shromážďující se německé jednotky. Plán samozřejmě nevycházel ze vzduchoprázdna, už od roku 1938 se vyvíjely plány na odražení protivníka na západě, existovaly dva druhy plánu - severní běloruský a jihozápadní. Jihozápadní plán, který se odrazil i v tomto plánu preventivního úderu, byl potvrzen i v březnu 1941 zřejmě i pod vlivem zkušeností ze štábní hry v lednu 1941.

Plán je adresován samotnému Stalinovi a doporučuje se v něm předejít soupeře, převzít iniciativu a zaútočit na rozmísťující se německá vojska. Žukov v plánu odhaduje německé divize, které se soustředily na sovětské hranici a doporučuje: "považuji za nezbytné za žádných okolností nepřenechat německému velení iniciativu, předejít soupeře v jeho nástupu vojsk a zaútočit na německá vojska v době, kdy se bude ještě nacházet ve stádiu pochodu..."

Plán pro sovětská vojska klade skutečně odvážné cíle:
-v první fázi zničit německá vojska soustředěná východně od Visly, obsadit Krakov a Katovice, obklíčit německá vojska v prostoru Varšavy a do 30. dne operace dojít na linii:Ostrolenka, řeka Narva-Lovač, Lodž-Kreuzburg-Oppeln- Olomouc,
proti Rumunsku vést soustředěné útoky a dojít na linii řek Modava - Jassy,v druhé fázi plánu postupovat z dosažené linie na sever a obsadit území bývalého Polska a východní Prusko.

Žukov předpokládal, že Němci a jejich spojenci můžou proti Rudé armádě postavit celkem 240 divizí, z toho 19 tankových. Sovětské síly v květnu 1941 Žukov vyčisluje:

198 střeleckých divizí
61 tankových divizí
31 motorizovaných divizí
13 jezdeckých divizí

Celkem měli tedy Sověti k dispozici 303 divizí. Z toho Žukov chtěl soustředit na západě: 163 střeleckých, 58 tankových, 30 motorizovaných, a 7 jezdeckých - celkem 258 divizí. (více než 3/4)

Některými taktiky (i dnešními) byl plán providitelný a chybělo jediné-podpis Stalina na spodním řádku plánu. Ten jej nepodepsal a samotný plán vzal za své 22.6.1941, i když se jej některé jednotky zoufala snažily uskutečnit. To mělo za následek velké obkličovací bitvy, kdy se v kotli bránila RA proti dolézajícím Němcům....ale to je něco už jiného....


Mapa plánovaných sovětských útoků a směry předpokládaného německého útoku

Sovětští vojáci se snaží o realizaci plánu po německém útoku na SSSR

Žádné komentáře:

Okomentovat