sobota 6. února 2010

Zbraně nesložili

Zbraně nesložili
Úterní večer 14.března 1939 byl pro většinu obyvatel města Frýdek-Místek obyčejný jako každý jiný. Ovšem na 15. březen 1939 si  Hitler napsala do deníčku poznámku donutit prezidenta Háchu, aby podepsal souhlas se vstupem německých vojsk, což se mu nakonec podařilo. Z obavy možného obsazení Slezska polskými vojsky, nařídil Hitler obsazení slezského území již na večer 14.března 1939.

Nezahynem-byli jsem a budem
Již v pět hodin odpoledne překročily jednotky VIII. armádního sboru a pluku SS "Liebstandarte Adolf Hitler" Československo-německé hranice s cílem obsazení Moravské Ostravy a Místku. Vše probíhalo podle německých představ. všem do té doby, než německá motorizovaná kolona 84. pěšího pluku 8. pěší divize dorazila k Czajankově továrně na okraji Místku.
V té se nacházel III. prapor pěšího pluku 8 "Slezský" a využíval budovu jako kasárna.

V čele německé kolony jel osobní vůz z něhož vystoupili dva němečtí důstojníci a vydali se ke vchodu do objektu. Zde ovšem hlídkoval československý strážný, jež po výzvě, aby se zastavili střílel. Výsledkem byl jeden mrtvý a jeden zraněný německý důstojník.
Němečtí vojáci zaujali palebné pozice a začali ostřelovat objekt továrny z ručních zbraní. Československou obranu docela rychle zorganizoval kapitán Karel Pavlík, velitel 12. kulometné roty. Ten měl navíc v tu dobu velení celé jednotky v továrně, protože velitel III. praporu byl v tu na posádkovém velitelství v Místku.

Obranu továrny tvořilo přibližně 250 vojáků, kterým v tu chvíli velel. K jeho nevýhodě, tvořili většinu posádky nováčci. Další nevýhodou, jež ztěžoval možnou obranu bylo to, že z objektu byly na konci roku odvezeny všechny  granáty a munice do těžkých kulometů. Obránci tedy disponovali pouze 2 lehkými kulomety vz.26 a puškami jednotlivých vojáků. Ovšem objevil se další nedostatek v malém počtu munice.

Nerovný boj trval přibližně hodinu, v němž navíc použili Němci i jeden obrněný automobil a dva kanóny PaK 35/36 ráže 37mm. Obrněný automobil byl ovšem brzy vyřazen z boje, když na něj použili obránci průbojné střely z lehkého kulometu. Ovšem nedostatek munice se projevoval a naši vojáci byli nuceni kapitulovat.

Ztráty:
československá strana
-dva lehce ranění

německá strana
-počet mrtvých se uvádí mezi 6-18 (přesné údaje nejsou-možná použít archívy)

Němci celkově ztratili při obsazování Slezska a Moravy 21 vojáků, jež byli zabiti. Většinu tedy ztratili zde na tomto místě.
Štěstí našich vojáků trvalo a nakonec nebyli nějak trestáni a byli propuštěni.

Žádné komentáře:

Okomentovat