sobota 6. února 2010

Václav Košulič

Václav Košulič
Narodil se 26.září 1915 v Hodoníně. Po ukončení povinné docházky na České měšťanské škole v Hodoníně nastoupil na Obchodní akademii v Hodoníně. Odtud po dvou letech studia přešel na Obchodní akademii v Uherském Hradišti.
V roce 1936 narukoval k pěšímu pluku č.27 v Uherském Hradišti. V době od 1.října 1936 do 15.září 1937 absolvoval Školu na důstojníky pěchoty v záloze 7.divize v Olomouci. Umístil se na 23.místě z 308.
Hned poté nastoupil na Vojenskou akademii v Hranicích na Moravě, kde od 1.října 1937 do 14.srpna 1938 absolvoval letecký obor. Umístil se jako 6. ze 100. Po té nastoupil k Leteckému pluku č.3 ,,Gen. M. R. Štefánika´´ a leteckém učilišti v Prostějově, kde setrval až do okupace.

V.Košulič odešel 3.července 1939 přes Ostravu ilegálně do Polska, kde podepsal na 5 let závazek u cizinecké legie. Ve Francii sloužil u letecké skupiny, s kterou se i později přesunul po kapitulaci Francie do Británie, kde prodělal výcvik pozorovatele.

K 311.čs.bombardovací peruti nastoupil až 11.října 1940, a o tom, že se zrovna nudili nebylo ani pomyšlení si stěžovat. Ve svém dopise kamarádovi F.Kudlovi od 4.roty II.praporu čs.samostatné brigády napsal:

,,...Já jsem teď utahaný jako kočka, nespal jsem již týden. Minulý čtvrtek ráno-Norwick, návrat ve 4 ráno. V pátek Brest, přistání ve 3.hod. ráno. Sobota Norwick, příjezd 2.hod.ráno. (několik dalších měst vynecháno-pospec)Tak už mám 6 úkolů: Dunkirk, Calais, Brest, Brest, Kiel a Bremen, z toho 4 lety nad 5 hodin.
Medaili jsem si vysloužil za 3 roky, kříž se dává za 12 let. Když bude pěkně, tak si ho vysloužím za 14 dní.....Doufám, že tě uvidím tady v letectvu co nejdřív. Mluví se, že je málo střelců, tak myslím, že máš naději. Ještě promluvím s škpt.Svátkem, on má ňáké známé na ministerstvu, tak to snad pomůže. Není to sice med lízat, být 5-8 hodin ve věži, mrznout (a to pořádně) a dívat se jak kuličky se plazí k tobě pomalu, ale není to tak zlé....
...Tak to skončím a přeju ještě jednou šťastné a veselé Velikonoce a dovolenou a šťastnou šlehačku. Ahoj v Něděli. Zdraví Vašek...


Bohužel vytouženého kříže se Václav Košulič nedočkal. Zde zmíněný dopis byl napsán 10.dubna 1941. Přesně týden na to, večer 17.dubna 1941 po půl deváté několik Wellingtonů od 311.čs.perutě.
Mezi nimi byl i Wellington s volacími znaky KX-J pod velením F.Sixta. Letoun vyletěl z letiště jako poslední. Cílem byl Kolín nad Rýnem.
Podle plánu měl k cíli doletět kolem 23.35. Letoun ovšem byl u řeky Maas poblíž městečka Grathem zachycen stíhacím Bf-110 od III./NJG 1, jež startoval z letiště u Venlo. Dvoumotorový německých stíhací letoun přepadl letoun ve kterém byl V.Košulič. Podle výpovědi německého pilota v deníku III./NJG1 se nepřátelský letoun bránil statečně.

Trosky Wellingtonu dopadly byly nalezeny poblíž silnice do Kelpen. Po válce byly ostatky posádky Wellingtonu exhumovány a uloženy na hřbitově v Jonkers Bosch v Nijmegenu. Václav Košulič je pohřben ve vojenském hrobě č. XVI-H-8.

Zdroj:Hodonín ve válce a okupaci,kapitola Hodonínští občané v čs.zahraničním odboji

Žádné komentáře:

Okomentovat