sobota 6. února 2010

Občanská válka v Řecku, prosinec 1944

Jako záminka pro vyvolání povstání se stalo vydání řecké vlády na odzbrojení partyzánských jednotek a jejich rozpuštění. Toto povstání organizované komunistickou Řeckou národně osvobozeneckou frontou Ethikón Apeleftherotikon (EAM) a její vojenskou částí Ethnikos Laikos Apeleftherotikos (ELAS). Tento konflikt byl jednoznačně mezi komunisty a exilovou vládou o moc v zemi.

Povstání, jež trvalo asi 40 dní bylo krvavě potlačeno jednotkami britské armády v Řecku pod velením generála Ronalda Scobie ve spolupráci s řeckými jednotkami věrnými vládě. Povstání, jež zasáhlo oblasti kolem Athén a jižních částí Řecka bylo pro povstalce zezačátku úspěšné ,když obsadili v prvních dnech policejní stanice a přerušili komunikace do Athén.
Britské jednotky, jež měli dohlížet na pořádek v Řecku, jež bylo čerstvě vyklizeno od německých jednotek, byly zatlačeny do centra Athén, kde byly obklíčeny.

Zvládnutí situace dopomohla štěstěna, když byla pro potlačení povstání uvolněna britská 4. pěší divize a RAF začala bombardovat zjištěné body odporu. Pár dní na to se podařilo britským jednotkám vytlačit komunistické povstalce z Athén. Britský zásah v Řecku byl ale umožněn díky domluvě Stalina s Churchillem díky níž si rozdělily tyto dvě strany (VB a SSSR) své vlivy sfér v jednotlivých Balkánských státech.

Nějaké údaje:
Údaje:          Velká Británie                                    Komunističtí povstalci
Počet vojáků: kolem 10.000 (zezačátku 6000)       asi  5000 jednotek( číslo 50.000 se používá s následující válkou v letech 48-47)
Ztráty:asi 2000 mrtvých (neověřeno)                   20.000 mrtvých


PS:Lepší údaje se mi nepodařilo najít. Pokud někdo disponujete lepšími informacemi, tak je zde prosím zveřejněte. Našel jsem pouze jedinou knihu, jež se o tomto konfliktu zmiňuje a jedinou stránku, kde to je na horší úrovni...
Zdroj:Kronika Druhé světové války

Žádné komentáře:

Okomentovat