neděle 7. února 2010

3. srpen 1938
lord Runciman přijel do ČSR jako působitel rozhovorů mezi československou vládou a SdP. Hlavní činnost vykonával štáb jeho mise vedený britským diplomatem Ashotonem-Gwatkinem. Runcimen žádal od čs. představitelů co nejrozsáhlejší vstřícnost vůči požadavkům Heinlovy strany. S jejím vůdcem se 18. srpna sešel na Červeném Hrádku a za několik dní sdělil Hitlerovi, že se Británie bude snažit ze všech sil o mírové řešení německo-československého napětí.

 
Lord Runciman 


Mezitím se jednání se Sudetoněmeckou stranou ujal sám prezident Beneš. Předložil jí nový (třetí) plán na úpravy postavení německého obyvatelstva v ČSR (předcházely mu dvě varianty národnostního statutu odmítnuté heinlovci). Ač tento návrh obsahoval již prvky autonomie, Sudetoněmecká strana ho okamžitě zamítla. Nátlak Runcimana na čs. vládní představitele proto pokračoval a ještě se stupňoval. Lord se také nechával ovlivňovat společenskými styky s bývalými německými šlechtici, kteří sympatizovali se Sudetoněmeckou stranou a někteří pro ni i velmi aktivně pracovali.

V pohraničí pořádali henlovci při příjezdech členů mise demonstrace proti ČSR a pod heslem ,,Chceme domů,do říše!!!´´žádali oddělení pohraničních oblastí od Československa. Na vystupování a práci členů mise se stále výrazněji projevovala její spjatost s britskou politikou ,,usmiřování´´. Na argumenty československých představitelů nebrala mise zřetel. Uvědomovala si však nesnadnost jakéhokoliv vyjednávání se sudetoněmeckou stranou. V srpnu 1938 proto vyhlásila částečnou mobilizaci a 23. září 1938 byla vyhlášena všeobecná mobilisace..............

 
Edvard Beneš 

Žádné komentáře:

Okomentovat